Oka - prilog za biografiju

Moderators: dejo, bgzoka

User avatar
KamAZ driver
Posts: 1056
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:39 pm
Location: The very heart of southern Banat

Oka - prilog za biografiju

Post by KamAZ driver » Mon Jul 30, 2007 2:00 pm

Ово би могло да се назове "прилози за биографију" "Оке". Ево неколико пасуса о настанку најмањег руског аутомобила из књиге О.А.Троњине – "15 година Завода Малолитражних Аутомобила". То су сећања људи који су радили на конструисању "Оке". Јесте да су ме "гушиле" руске абревијатуре и моје нестрпљење да ово чим пре завршим и постујем, али се надам да превод "може да прође".

"Посао на "Оки" почео је у ВАЗ-у 1981.године.", сећа се главни конструктор аутомобила "Ока", Јуриј Николајевич Кутејев. "Осим мене, у групу конструктора ВАЗ-а, ушли су инжењер – конструктор Козачок, дизајнер Верешчагин, конструктор каросерије и каросеријских детаља Новиков, констуктор за разраду мотора Розов и мењача, Романчук."

"ВАЗ је у то време завршавао постављање на конвејер ВАЗ-2108 – првог руског аутомобила са предњим погоном. Пре тога су биле заједничке разраде са "Поршеом", а наше одељење је било у успону. Све силе и ентузијазам били су мобилисани за "предњу вучу". И на тај колектив пао је задатак израде малог и јефтиног аутомобила, толико јефтиног, да би га могао приуштити обичан инжењер..."

"Решили смо да идају потражимо на Истоку, тачније у Јапану, где су се производили и производе се микроаутомобили. Избор узора пао је на "Даихатсу Куоре" - ауто који по димензијама и, могуће по форми, подсећа на садашњу "Оку".".

Из сећања Александра Сухарева, далеке '79. инжењера-конструктора у КамАЗ-у: "Историја конструисања путничких аутомобила у КамАЗ-у почела је 1979. године, када је било предложено да се у бироу за дизајн КамАЗ-а на бази ФИАТ-а 126 направи џип. Тако су настали "Кама" и "Мишка". А 1983. године дошла је наредба о стварању групе конструктора ВАЗ-а и КамАЗ-а, а такође и технички захтеви за конструкцију путничког аутомобила посебно мале класе прве групе, кога су назвали "Ока"."

Групу конструктора су упутили у ВАЗ. За њима су послали и два аутомобила "Даихатсу Куоре" као узор. "Јапанце" су расклопили и скицирали, а даље је следило – макета, дизајн каросерије, пластелин итд.. И већ у марту '84., из експерименталног центра ВАЗ-а изашла је прва серија "Оки". После испитивања у '85. години – друга. Нека слаба места су поправили, изменили предње и задње ослањање. Због унификације, мотор су узели од "осмице", одрезавши два цилиндра. Од "Даихатсуа" су наследили балансна вратила.

И на крају, трећа серија, '86. године. Ти примерци су већ пролазиле кроз државна испитивања на Дмитровском полигону. А '87. "Оке" су послали на прву вожњу на тури Дмитров, Талин, Рига, Љвов, Ужгород, Одеса, Ростов, Воронеж, Дмитров. Затим су их возили по московским улицама (око 10.000 км). И онда опет тура Москва, Набережние Челни, Москва (успут, у Набережним Челнима су "Оку" први пут приказали јавности). До тог времена, ауто је потпуно "сазрео".

У области дизајна били су неки проблеми са фаровима. Реч је о томе да је фар био развијен од стране једног научно-истраживачког института чији је циљ био да га направе унифицираним, да га поставе на све совјетске камионе, аутомобиле и аутобусе. Управо та разрада је допала "Оки". Она је, по мишљењу Верешчагина, кочила сав рад на дизајну јер је довољно тешко било упасовати њену правооугаону форму у општу композицију аутомобила.

"Генерално узевши, ауто је био успешан. Мали, али веома удобан. Међуоднос тежине, мотора и точкова дао је добар резултат по питању проходности, иако тај циљ није ни постављен. Осим тога, аутомобил се одећао довољно сигурним на путу. Постојало је мишљење да ће због мале ширине аутомобил бити веома нестабилан." – сећа се Јуриј Кутејев. "Исто тако, на испитивањима није сваком професионалцу полазило за руком да намерно преврну "Оку"".

У СеАЗ-у су дуго времена производили квадрицикл "СЗД" – невероватно незграпно средство транспорта, намењено за људе са ограниченим могућностима. Тај модел је до почетка 80-их толико застарео и досадио "серпуховцима", да су решили да почну потрагу новог аута. Прототип аута за разраду микролитражног аутомобила са ручним командама постао је аутомобил ФИАТ-126. Том разрадом бавила се група конструктора СеАЗ-а: Попов, Шелестов, Павлов, Хајдакин.

По сећању В.М Ларина, идеја микролитражног аутомобила, што би се рекло, висила је у ваздуху: "Интересовања у КамАЗ-у за путнички аутомобил било је одавно, још 1977-78. године. У то време су у Пољској купили пет ФИАТ-а 126 и низ агрегата. Група младих ентузијаста одлучила је да направи свој аутомобил. Раставили су те ФИАТ-е, поставили мотор напред, мало дигли ауто, израдили каросерију од стаклопластике, послали аутомобиле на испитавање... Назвали су их "Кама" и "Мишка". Макета једног од аутомобила још стоји у Камском политехничком факултету."

После објављивања директиве Савета министара СССР-а од 21. јула 1985. број 575 "О изградњи капацитета за производњу путничких аутомобила посебно мале класе" и директиве Министарства аутомобилске индустрије од 21 јуна 1986. број 550, усвојено је решење "О организацији производње путничког аутомобила" у КамАЗ-у.

До тог времена у Управи главног конструктора КамАЗ-а већ је радила група конструктора на чијем је челу био И. Г. Смирнов, постављен на дужност начелника одељења путничких аутомобила 14. јуна 1983. године. У састав одељења ушли су млади, енергични конструктори, који су током разраде, са ВАЗ-овим специјалистима, водили заједничке послове који су се тицали конструкције и разраде техничке документације шасије (предњег и задњег ослањања, система за управљање, кочница).

Из сећања И. Г. Смирнова: "Почетком 1983. године поставили су ме за начелника одељења путничких аутомобила. Веома брзо смо сакупили петнаесторицу људи, младих момака. Више времена смо били у ВАЗ-у него у КамАЗ-у. Радили смо заједно. Ми смо нешто урадили, објављивали техничку документацију, део разрада урадили сами. Као резултат тога, родио се први прототип, чију сам фотографију сачувао. Ево какав је био – први примерак, прототип, садашње "Оке", на коме је био КамАЗ-ов амблем.

Image

Фотографисали смо га на нашем градском хиподрому 1984. године.

Точкови су били без дискова, типа оних на "Запорошцу", задње ослањање на дијагоналним полугама, инструмент табла, моторни одељак били су потпуно другачији. После израде првих прототипова проведена су испитивања. Резултати су показали да аутомобил изискује озбиљне дораде. Поставили смо диск кочнице, направили подшасију. И посебно дуго смо се "ломили копља" око конструкције задњег ослањања. Дошло је до тога да смо по питању њега морали да доказујемо да ми можемо да направимо исту такво ослањање какво је на ВАЗ-овској "осмици". Тек после тога када смо направили експерименталне примерке и спровели испитивања, ВАЗ-овци су у конструкцију унели измене. Потом је следила читава серија експерименталних примерака, 20-24 комплетних склопова, делом за израду алата за производњу, делом за то да би ишли на испитивања. Испитивања су била 1987. године. И напред!"

"Напред!" – то значи да се крене ка процесу припреме производње, ка избору фабрика произвођача, фабрика испоручилаца компоненти и изградњи читавог технолошког ланца који би дозволио почетак серијске производње аутомобила. Посао није заокружен до краја, а већ је почела његова реализација, увлачећи у себе све више нових људи.

Министарство аутомобилске индустрије са В. Н. Пољаковим на челу, веома скрупулозно се бавило пројектом микролитражног аутомобила.

По састављеној спецификацији, почели су поделу аута измећу ВАЗ-ом, СеАЗ-ом и КамАЗ-ом, ко ће шта да ради. Иако је већ 1984. године објављен указ о кооперативности у производње, добијени обими могуће производње, до краја 1985. године свако је знао шта ће да ради. Саветовања су била практички непрекидна, сваке недеље. Били су ангажовани заводи аутоиндустрије: ЗАЗ, ПАЗ, КрАЗ, СеАЗ, ВАЗ, КамАЗ. КамАЗ-у су допали сви делови каросерије и склопови трансмисије, унутрашње облоге. А ВАЗ је на себе преузео израду срца аутомобила – мотора и мењача.

Министар аутомобилске индустрије је двапут месечно одржавао саветовања са позивањем свих који су учествовали у том пројекту. Укључене су и додатне силе и резерве које су постојале унутар министарства. Одржавана су саветовања министарстава која су испоручивала опрему. Сачињени су спискови, техничке спецификације опреме, међу њима и оне увозне, за које су додељена средства у валути. Тада су због инсистирања погона за израду каросерија купљене и велике пресе.

Сачувани званични документи потврђују да је погон за производњу аутомобила "Ока" у оквиру производне групе КамАЗ, формиран 21 јуна 1985. године. А 10 десембра 1986. године посебно мале класе било издвојено у самосталну производну јединицу која се налазила на територији фабрике.

Постављање директора било је у јуну 1987. године по предлогу Н. И. Беха, који је ризиковао постављајући на том место неискусног, али талентованог и енергичног партијског лидера 0. Д. Белоненка.

26 августа 1987. године објављена је директива број 507 "О развоју производње путничких аутомобила". Те године је све било по први пут: први главни инжењер, први руководиоци производње, прве директиве.

"У 1986. на производној линији још су стајали опрема за испитивање, дим, гареж, отпад. У почетку смо радили и суботом. После је почела да долази опрема, монтирали смо је, почели да пуштамо у погон алатне машине. А 1987. година је била најинтензивнија. То је било рађање колектива. Почели смо монтажу 12 браварских машина, два центра за обраду. На монтажу аутомобила смо '87. долазили у 7 сати ујутру, а одлазили са посла у 22-23 сата.

Данас је тешко поверовати да смо производњу путничких аутомобила успоставили за пола године, али фотографија легендарног првог микролитражног аутомобила не може да слаже и линија за монтажу, под, естакаде - свега тога је било до децембра 1987. године. Требало је почети. Најсрећније време. Све је било пред нама."

Image

Прва "Oка" - 21.12. 1987.

Image

Прве "Оке" (још увек без таблица) на грушинском фестивалу - јул '88. године
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

User avatar
KamAZ driver
Posts: 1056
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:39 pm
Location: The very heart of southern Banat

Post by KamAZ driver » Mon Jul 30, 2007 2:01 pm

Ovo bi moglo da se nazove "prilozi za biografiju" "Oke". Evo nekoliko pasusa o nastanku najmanjeg ruskog automobila iz knjige O.A.Tronjine – "15 godina Zavoda Malolitražnih Automobila". To su sećanja ljudi koji su radili na konstruisanju "Oke". Jeste da su me "gušile" ruske abrevijature i moje nestrpljenje da ovo čim pre završim i postujem, ali se nadam da prevod "može da prođe".

"Posao na "Oki" počeo je u VAZ-u 1981.godine.", seća se glavni konstruktor automobila "Oka", Jurij Nikolajevič Kutejev. "Osim mene, u grupu konstruktora VAZ-a, ušli su inženjer – konstruktor Kozačok, dizajner Vereščagin, konstruktor karoserije i karoserijskih detalja Novikov, konstuktor za razradu motora Rozov i menjača, Romančuk."

"VAZ je u to vreme završavao postavljanje na konvejer VAZ-2108 – prvog ruskog automobila sa prednjim pogonom. Pre toga su bile zajedničke razrade sa "Poršeom", a naše odeljenje je bilo u usponu. Sve sile i entuzijazam bili su mobilisani za "prednju vuču". I na taj kolektiv pao je zadatak izrade malog i jeftinog automobila, toliko jeftinog, da bi ga mogao priuštiti običan inženjer..."

"Rešili smo da idaju potražimo na Istoku, tačnije u Japanu, gde su se proizvodili i proizvode se mikroautomobili. Izbor uzora pao je na "Daihatsu Kuore" - auto koji po dimenzijama i, moguće po formi, podseća na sadašnju "Oku".".

Iz sećanja Aleksandra Suhareva, daleke '79. inženjera-konstruktora u KamAZ-u: "Istorija konstruisanja putničkih automobila u KamAZ-u počela je 1979. godine, kada je bilo predloženo da se u birou za dizajn KamAZ-a na bazi FIAT-a 126 napravi džip. Tako su nastali "Kama" i "Miška". A 1983. godine došla je naredba o stvaranju grupe konstruktora VAZ-a i KamAZ-a, a takođe i tehnički zahtevi za konstrukciju putničkog automobila posebno male klase prve grupe, koga su nazvali "Oka"."

Grupu konstruktora su uputili u VAZ. Za njima su poslali i dva automobila "Daihatsu Kuore" kao uzor. "Japance" su rasklopili i skicirali, a dalje je sledilo – maketa, dizajn karoserije, plastelin itd.. I već u martu '84., iz eksperimentalnog centra VAZ-a izašla je prva serija "Oki". Posle ispitivanja u '85. godini – druga. Neka slaba mesta su popravili, izmenili prednje i zadnje oslanjanje. Zbog unifikacije, motor su uzeli od "osmice", odrezavši dva cilindra. Od "Daihatsua" su nasledili balansna vratila.

I na kraju, treća serija, '86. godine. Ti primerci su već prolazile kroz državna ispitivanja na Dmitrovskom poligonu. A '87. "Oke" su poslali na prvu vožnju na turi Dmitrov, Talin, Riga, Ljvov, Užgorod, Odesa, Rostov, Voronež, Dmitrov. Zatim su ih vozili po moskovskim ulicama (oko 10.000 km). I onda opet tura Moskva, Naberežnie Čelni, Moskva (usput, u Naberežnim Čelnima su "Oku" prvi put prikazali javnosti). Do tog vremena, auto je potpuno "sazreo".

U oblasti dizajna bili su neki problemi sa farovima. Reč je o tome da je far bio razvijen od strane jednog naučno-istraživačkog instituta čiji je cilj bio da ga naprave unificiranim, da ga postave na sve sovjetske kamione, automobile i autobuse. Upravo ta razrada je dopala "Oki". Ona je, po mišljenju Vereščagina, kočila sav rad na dizajnu jer je dovoljno teško bilo upasovati njenu pravoougaonu formu u opštu kompoziciju automobila.

"Generalno uzevši, auto je bio uspešan. Mali, ali veoma udoban. Međuodnos težine, motora i točkova dao je dobar rezultat po pitanju prohodnosti, iako taj cilj nije ni postavljen. Osim toga, automobil se odećao dovoljno sigurnim na putu. Postojalo je mišljenje da će zbog male širine automobil biti veoma nestabilan." – seća se Jurij Kutejev. "Isto tako, na ispitivanjima nije svakom profesionalcu polazilo za rukom da namerno prevrnu "Oku"".

U SeAZ-u su dugo vremena proizvodili kvadricikl "SZD" – neverovatno nezgrapno sredstvo transporta, namenjeno za ljude sa ograničenim mogućnostima. Taj model je do početka 80-ih toliko zastareo i dosadio "serpuhovcima", da su rešili da počnu potragu novog auta. Prototip auta za razradu mikrolitražnog automobila sa ručnim komandama postao je automobil FIAT-126. Tom razradom bavila se grupa konstruktora SeAZ-a: Popov, Šelestov, Pavlov, Hajdakin.

Po sećanju V.M Larina, ideja mikrolitražnog automobila, što bi se reklo, visila je u vazduhu: "Interesovanja u KamAZ-u za putnički automobil bilo je odavno, još 1977-78. godine. U to vreme su u Poljskoj kupili pet FIAT-a 126 i niz agregata. Grupa mladih entuzijasta odlučila je da napravi svoj automobil. Rastavili su te FIAT-e, postavili motor napred, malo digli auto, izradili karoseriju od stakloplastike, poslali automobile na ispitavanje... Nazvali su ih "Kama" i "Miška". Maketa jednog od automobila još stoji u Kamskom politehničkom fakultetu."

Posle objavljivanja direktive Saveta ministara SSSR-a od 21. jula 1985. broj 575 "O izgradnji kapaciteta za proizvodnju putničkih automobila posebno male klase" i direktive Ministarstva automobilske industrije od 21 juna 1986. broj 550, usvojeno je rešenje "O organizaciji proizvodnje putničkog automobila" u KamAZ-u.

Do tog vremena u Upravi glavnog konstruktora KamAZ-a već je radila grupa konstruktora na čijem je čelu bio I. G. Smirnov, postavljen na dužnost načelnika odeljenja putničkih automobila 14. juna 1983. godine. U sastav odeljenja ušli su mladi, energični konstruktori, koji su tokom razrade, sa VAZ-ovim specijalistima, vodili zajedničke poslove koji su se ticali konstrukcije i razrade tehničke dokumentacije šasije (prednjeg i zadnjeg oslanjanja, sistema za upravljanje, kočnica).

Iz sećanja I. G. Smirnova: "Početkom 1983. godine postavili su me za načelnika odeljenja putničkih automobila. Veoma brzo smo sakupili petnaestoricu ljudi, mladih momaka. Više vremena smo bili u VAZ-u nego u KamAZ-u. Radili smo zajedno. Mi smo nešto uradili, objavljivali tehničku dokumentaciju, deo razrada uradili sami. Kao rezultat toga, rodio se prvi prototip, čiju sam fotografiju sačuvao. Evo kakav je bio – prvi primerak, prototip, sadašnje "Oke", na kome je bio KamAZ-ov amblem.

Image

Fotografisali smo ga na našem gradskom hipodromu 1984. godine.

Točkovi su bili bez diskova, tipa onih na "Zaporošcu", zadnje oslanjanje na dijagonalnim polugama, instrument tabla, motorni odeljak bili su potpuno drugačiji. Posle izrade prvih prototipova provedena su ispitivanja. Rezultati su pokazali da automobil iziskuje ozbiljne dorade. Postavili smo disk kočnice, napravili podšasiju. I posebno dugo smo se "lomili koplja" oko konstrukcije zadnjeg oslanjanja. Došlo je do toga da smo po pitanju njega morali da dokazujemo da mi možemo da napravimo istu takvo oslanjanje kakvo je na VAZ-ovskoj "osmici". Tek posle toga kada smo napravili eksperimentalne primerke i sproveli ispitivanja, VAZ-ovci su u konstrukciju uneli izmene. Potom je sledila čitava serija eksperimentalnih primeraka, 20-24 kompletnih sklopova, delom za izradu alata za proizvodnju, delom za to da bi išli na ispitivanja. Ispitivanja su bila 1987. godine. I napred!"

"Napred!" – to znači da se krene ka procesu pripreme proizvodnje, ka izboru fabrika proizvođača, fabrika isporučilaca komponenti i izgradnji čitavog tehnološkog lanca koji bi dozvolio početak serijske proizvodnje automobila. Posao nije zaokružen do kraja, a već je počela njegova realizacija, uvlačeći u sebe sve više novih ljudi.

Ministarstvo automobilske industrije sa V. N. Poljakovim na čelu, veoma skrupulozno se bavilo projektom mikrolitražnog automobila.

Po sastavljenoj specifikaciji, počeli su podelu auta izmeću VAZ-om, SeAZ-om i KamAZ-om, ko će šta da radi. Iako je već 1984. godine objavljen ukaz o kooperativnosti u proizvodnje, dobijeni obimi moguće proizvodnje, do kraja 1985. godine svako je znao šta će da radi. Savetovanja su bila praktički neprekidna, svake nedelje. Bili su angažovani zavodi autoindustrije: ZAZ, PAZ, KrAZ, SeAZ, VAZ, KamAZ. KamAZ-u su dopali svi delovi karoserije i sklopovi transmisije, unutrašnje obloge. A VAZ je na sebe preuzeo izradu srca automobila – motora i menjača.

Ministar automobilske industrije je dvaput mesečno održavao savetovanja sa pozivanjem svih koji su učestvovali u tom projektu. Uključene su i dodatne sile i rezerve koje su postojale unutar ministarstva. Održavana su savetovanja ministarstava koja su isporučivala opremu. Sačinjeni su spiskovi, tehničke specifikacije opreme, među njima i one uvozne, za koje su dodeljena sredstva u valuti. Tada su zbog insistiranja pogona za izradu karoserija kupljene i velike prese.

Sačuvani zvanični dokumenti potvrđuju da je pogon za proizvodnju automobila "Oka" u okviru proizvodne grupe KamAZ, formiran 21 juna 1985. godine. A 10 desembra 1986. godine posebno male klase bilo izdvojeno u samostalnu proizvodnu jedinicu koja se nalazila na teritoriji fabrike.

Postavljanje direktora bilo je u junu 1987. godine po predlogu N. I. Beha, koji je rizikovao postavljajući na tom mesto neiskusnog, ali talentovanog i energičnog partijskog lidera 0. D. Belonenka.

26 avgusta 1987. godine objavljena je direktiva broj 507 "O razvoju proizvodnje putničkih automobila". Te godine je sve bilo po prvi put: prvi glavni inženjer, prvi rukovodioci proizvodnje, prve direktive.

"U 1986. na proizvodnoj liniji još su stаjali oprema za ispitivanje, dim, garež, otpad. U početku smo radili i subotom. Posle je počela da dolazi oprema, montirali smo je, počeli da puštamo u pogon alatne mašine. A 1987. godina je bila najintenzivnija. To je bilo rađanje kolektiva. Počeli smo montažu 12 bravarskih mašina, dva centra za obradu. Na montažu automobila smo '87. dolazili u 7 sati ujutru, a odlazili sa posla u 22-23 sata.

Danas je teško poverovati da smo proizvodnju putničkih automobila uspostavili za pola godine, ali fotografija legendarnog prvog mikrolitražnog automobila ne može da slaže i linija za montažu, pod, estakade - svega toga je bilo do decembra 1987. godine. Trebalo je početi. Najsrećnije vreme. Sve je bilo pred nama."

Image

Prva "Oka" - 21.12. 1987.

Image

Prve "Oke" (još uvek bez tablica) na grušinskom festivalu - jul '88. godine
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

User avatar
KamAZ driver
Posts: 1056
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:39 pm
Location: The very heart of southern Banat

Post by KamAZ driver » Tue Jul 31, 2007 6:00 pm

Image

Свако би да се закити туђим перјем, мада не знам ко кога ###### у овој целој причи о "Оки". Ево како настанак аута виде људи из СеАЗ-а, фабрике која данас једина производи "Оке". Овај текст датира са краја 1997. године.

Своје појављивање на свет "Ока" може да захвали специјалистима СеАЗ-а. Управо њихова идеја средином 80-их је била израда, у то време у нашој држави
тако необичног аутомобилчића. Исто тако, серпуховски завод није могао да конструише и освоји њену производњу само својим силама. Зато се израдом будуће "Оке" бавио ВАЗ као поседник најснажнијег конструкторског потенцијала у тој области. СеАЗ је добио улогу помоћника, а о томе да се баш на обали Оке "родио" тај аутомобил, подсећа његово име. У посао са аутомобилом био је привучен и КамАЗ, који је, како се планирало, требало да на равне части са ВАЗ-ом буде један од основних произвођача "Оке". Начињен на обалама Волге, аутомобил је на крају, наравно, "испао" ВАЗ-овски. У њему су максимално искоришћени идеолигија, технологија и конструкција волшке фабрике. О томе, да ли је то добро или лоше, до данашњег дана се воде спорови. Но, иако се окренемо од њих, може се оценити (а то потврђују и специјалисти), да је тежња направити принципијелно различит тип аутомобила уз максималним коришћењем искуства серијске производње која су постојала, довело до неколико пропуста у конструкцији. Претпостављени обим производње новог аутомобила био је одређен на цифри 50.000 на годишњем нивоу, од којих су по 20.000 дужни били да произведу ВАЗ и КамАЗ, а још 10.000 СеАЗ. Овом последњем, ипак, задатак је био одређен унеколико другачије: сви аутомобили произведени у серпуховском заводу су намењени инвалидима. Прве године живота "Оке" не могу се назвати срећним. Припрема за производњу растегла се на читаву петолетку. При малом обиму производње цена аутомобила била је довољно висока, а рентабилност, самим тим, веома ниска. Као последица тога, аутомобил потребан људима, показао се непотребним својим "родитељима".

Тако је било до 1. јануара 1995. године, када је ВАЗ објавио да потпуно прекида производњу "Оке". КамАЗ и СеАЗ су били пред избором: продужити производњу у нади да ће некада стати на ноге или да је прекину, "сахранивши" идеју "народног аутомобила". На част је обема фабрикама што су решили да се не растају са "Оком" и сада због тога ни мало не жале.

За СеАЗ би варијанта прекида производње пректично значила и прекид постојања. То је послужило као један од главних стимуланса за наставак рада. До 1995. године СеАЗ је користио готове аутомобиле допремљене из ВАЗ-а, и бавио се само опремањем у њихове модификације за инвалиде. Но, од средине 1995. године фабрика је својим силама у потпуности освојила производњу, укључујући склапање каросерије, бојење и монтажу. За производњу "Оке" били су посебно саграђени нови делови фабрике и СеАЗ се најзад опростио статуса произвођача инвалидских квадрицикала. Да би преживели у сложеним условима руског тржишта, у Серпухову су поред модификација за инвалиде, почели производњу и обичне "Оке". Данас се као базни модел јавља модел са индексом 11113 (са мотором запремине 750 цм3), и директно на тој линији се монтирају такође и модели 11113-01 (за људе без обе ноге) и 11113-02 (за људе без једне ноге).

По речима генералног директора СеАЗ-а, Игора Кропочева, сада је фабрика спремна да без озбиљних напора и улагања капитала производи 12 до 15 хиљада аутомобила годишње. Технологији и опрему у фабрици сматрају довољно савременом. У великом степену се то односи на погон за склапање каросерије и линију антикорозивне заштите каросерије. Конкретно, сличну опрему за наношење заштите на каросерију ВАЗ користи само за производњу модела 2108, 2109 и 2110. Гаранција од корозије је 5 година. У 1996. је у СеАЗ-у било произведено 3400 аутомобила, у 1997 би са конвејера требало да сиђе 8200 – 8500 аутомобила. План за 1998 – 12000.

Други од садашњих "родитеља" "Оке" – ЗМА, основан је у децембру 1987. године указом генералног директора КамАЗ-а специјално за производњу "Оке". 21. децембра исте године са конвејера је сишао први аутомобил – ВАЗ-1111 "Ока", а кроз годину, 4. децембра 1988. – десетохиљадити. У 1995. години произведено је 8000 аутомобила. '96. – већ 9000. Задатак за 1997 годину – 18500, од којих су 15600 већ произведени. 21. августа исте године са конвејера ЗМА сишла је "Ока" са бројем 50000. Првобитно је планирано да се те године (1997.) произведе 22000 аутомобила, али сада се фабрика суочава са озбиљним недостатком обртних средстава за обезбеђивање нормалног тока производње. Проблеми са испоруком компоненти су веома озбиљни. У плановима за 1998. годину стоји цифра од 24000 аутомобила. Како је рекао генерални директор А. Д. ЗМА, Јуриј Поздњаков, по оценама специјалиста из фабрике, у последње време потражња за "Оком" се нагло повећала. Проблема са продајом ЗМА сада нема.

Пошто средстава за разраду и започињање производње новог модела нема, један од начина привлачења разних категорија купаца јесте тјунинг аутомобила. На почетком новембра одржаном аутосалону "Ауто и сервис шоу", ЗМА је приказао један од првих плодова рада у том правцу – модификацију "Ока-Lady". Специјално за производњу сличних аутомобила у фабрици је формирано одељење за тјунинг. Великих наруџбина за такве аутомобиле нема јер им цена достиже 30-35 милиона рубаља. До данашњег дана произведено је око 10 примерака. Приближава се и модификација "Динара" са стаклопластичним спољним панелима, направљеним на Прибалтику.

Произвођачи се труде да цену аутомобила држе на нивоу 60 – 65 % од цене ВАЗ-2106. Као основног конкурента "Оке" виде "Daewoo Tico", али не по цени. У тој области готово да нема равних домаћем микролитражном аутомобилу.

Географије продаје "Оке" је довољно обимна: осим Русије, тај аутомобил је познат у Аргентини, Бугарској, Египту, Ирану, Уругвају, Етиопији.

За десет година производње, на свет је дошло око 100000 аутомобила. За то време КамАЗ је повећао обим производње 2 пута, а СеАЗ – 4 пута. У будућности ЗМА и СеАЗ поланирају стално унапређење квалитета и проширење гаме боја. Томе би требало да допринесе и то што ће крајем наредне године у КамАЗ-у појавити онаква модерна линија за бојење, као и у СеАЗ-у.

Чудним сплетом околности, 10 година после почетка производње, када је већ било време да се на конвејер постави нови аутомобил, "Ока" тек почиње да задобија популарност, а фабрике стају на ноге и развијају производњу до планираних капацитета. А за аутомобилом и после десет година постоји тражња, који поред тога полако, али сигурно расте, што значи да је аутомобил заузео своје место под сунцем, ма како се на први поглед то чинило чудним.


Фабричица која се помиње – СеАЗ из градића Серпухова поред Москве (вероватно познатији по томе што се ту родио глумац Олег Мењшиков) је за протеклих десетак година прошла кроз Голготу, мучили се к'о сужњи да преживе са том бедном "Оком", ВАЗ им ускраћивао испоруке тих анемичних"полутана" од мотора "Самаре", једва се средили да склопе каросерију, а да дихтује шоферка и врата се затварају и на крају некако су успели у тој намери, иако је она (заслужено) била и остала ауто за спрдњу. Однедавно у ауто уграђују кинеско моторче од литре и 3 цилиндра, покушавају понешто да унапреде, а недавно је објављена вест да су код неких Белгијанаца наручили модификовање каросерије (по прочитаним вестима, тешко да бих тај посао могао да назовем само ристајлингом).

Имају чак и сајтић на адреси http://seaz.ru/ на коме можете да прочитате техничке податке актуелних модификација, али и да видите неке занимљиве модификације "Оке" типа пик-апа, фургона, неког чуда са полушасијом, али и мање-више обичну "Оку" каква је на фотки испод - СеАЗ 11116, комплетација "Лукс". Симпатично, јер увек сам навијао за аутсајдере.

Image

А готов пројекат "Ока" 2 џеџи у неком буџаку...
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

User avatar
KamAZ driver
Posts: 1056
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:39 pm
Location: The very heart of southern Banat

Post by KamAZ driver » Tue Jul 31, 2007 6:01 pm

.
Image

Svako bi da se zakiti tuđim perjem, mada ne znam ko koga ###### u ovoj celoj priči o "Oki". Evo kako nastanak auta vide ljudi iz SeAZ-a, fabrike koja danas jedina proizvodi "Oke". Ovaj tekst datira sa kraja 1997. godine.

Svoje pojavljivanje na svet "Oka" može da zahvali specijalistima SeAZ-a. Upravo njihova ideja sredinom 80-ih je bila izrada, u to vreme u našoj državi
tako neobičnog automobilčića. Isto tako, serpuhovski zavod nije mogao da konstruiše i osvoji njenu proizvodnju samo svojim silama. Zato se izradom buduće "Oke" bavio VAZ kao posednik najsnažnijeg konstruktorskog potencijala u toj oblasti. SeAZ je dobio ulogu pomoćnika, a o tome da se baš na obali Oke "rodio" taj automobil, podseća njegovo ime. U posao sa automobilom bio je privučen i KamAZ, koji je, kako se planiralo, trebalo da na ravne časti sa VAZ-om bude jedan od osnovnih proizvođača "Oke". Načinjen na obalama Volge, automobil je na kraju, naravno, "ispao" VAZ-ovski. U njemu su maksimalno iskorišćeni ideoligija, tehnologija i konstrukcija volške fabrike. O tome, da li je to dobro ili loše, do današnjeg dana se vode sporovi. No, iako se okrenemo od njih, može se oceniti (a to potvrđuju i specijalisti), da je težnja napraviti principijelno različit tip automobila uz maksimalnim korišćenjem iskustva serijske proizvodnje koja su postojala, dovelo do nekoliko propusta u konstrukciji. Pretpostavljeni obim proizvodnje novog automobila bio je određen na cifri 50.000 na godišnjem nivou, od kojih su po 20.000 dužni bili da proizvedu VAZ i KamAZ, a još 10.000 SeAZ. Ovom poslednjem, ipak, zadatak je bio određen unekoliko drugačije: svi automobili proizvedeni u serpuhovskom zavodu su namenjeni invalidima. Prve godine života "Oke" ne mogu se nazvati srećnim. Priprema za proizvodnju rastegla se na čitavu petoletku. Pri malom obimu proizvodnje cena automobila bila je dovoljno visoka, a rentabilnost, samim tim, veoma niska. Kao posledica toga, automobil potreban ljudima, pokazao se nepotrebnim svojim "roditeljima".

Tako je bilo do 1. januara 1995. godine, kada je VAZ objavio da potpuno prekida proizvodnju "Oke". KamAZ i SeAZ su bili pred izborom: produžiti proizvodnju u nadi da će nekada stati na noge ili da je prekinu, "sahranivši" ideju "narodnog automobila". Na čast je obema fabrikama što su rešili da se ne rastaju sa "Okom" i sada zbog toga ni malo ne žale.

Za SeAZ bi varijanta prekida proizvodnje prektično značila i prekid postojanja. To je poslužilo kao jedan od glavnih stimulansa za nastavak rada. Do 1995. godine SeAZ je koristio gotove automobile dopremljene iz VAZ-a, i bavio se samo opremanjem u njihove modifikacije za invalide. No, od sredine 1995. godine fabrika je svojim silama u potpunosti osvojila proizvodnju, uključujući sklapanje karoserije, bojenje i montažu. Za proizvodnju "Oke" bili su posebno sagrađeni novi delovi fabrike i SeAZ se najzad oprostio statusa proizvođača invalidskih kvadricikala. Da bi preživeli u složenim uslovima ruskog tržišta, u Serpuhovu su pored modifikacija za invalide, počeli proizvodnju i obične "Oke". Danas se kao bazni model javlja model sa indeksom 11113 (sa motorom zapremine 750 cm3), i direktno na toj liniji se montiraju takođe i modeli 11113-01 (za ljude bez obe noge) i 11113-02 (za ljude bez jedne noge).

Po rečima generalnog direktora SeAZ-a, Igora Kropočeva, sada je fabrika spremna da bez ozbiljnih napora i ulaganja kapitala proizvodi 12 do 15 hiljada automobila godišnje. Tehnologiji i opremu u fabrici smatraju dovoljno savremenom. U velikom stepenu se to odnosi na pogon za sklapanje karoserije i liniju antikorozivne zaštite karoserije. Konkretno, sličnu opremu za nanošenje zaštite na karoseriju VAZ koristi samo za proizvodnju modela 2108, 2109 i 2110. Garancija od korozije je 5 godina. U 1996. je u SeAZ-u bilo proizvedeno 3400 automobila, u 1997 bi sa konvejera trebalo da siđe 8200 – 8500 automobila. Plan za 1998 – 12000.

Drugi od sadašnjih "roditelja" "Oke" – ZMA, osnovan je u decembru 1987. godine ukazom generalnog direktora KamAZ-a specijalno za proizvodnju "Oke". 21. decembra iste godine sa konvejera je sišao prvi automobil – VAZ-1111 "Oka", a kroz godinu, 4. decembra 1988. – desetohiljaditi. U 1995. godini proizvedeno je 8000 automobila. '96. – već 9000. Zadatak za 1997 godinu – 18500, od kojih su 15600 već proizvedeni. 21. avgusta iste godine sa konvejera ZMA sišla je "Oka" sa brojem 50000. Prvobitno je planirano da se te godine (1997.) proizvede 22000 automobila, ali sada se fabrika suočava sa ozbiljnim nedostatkom obrtnih sredstava za obezbeđivanje normalnog toka proizvodnje. Problemi sa isporukom komponenti su veoma ozbiljni. U planovima za 1998. godinu stoji cifra od 24000 automobila. Kako je rekao generalni direktor A. D. ZMA, Jurij Pozdnjakov, po ocenama specijalista iz fabrike, u poslednje vreme potražnja za "Okom" se naglo povećala. Problema sa prodajom ZMA sada nema.

Pošto sredstava za razradu i započinjanje proizvodnje novog modela nema, jedan od načina privlačenja raznih kategorija kupaca jeste tjuning automobila. Na početkom novembra održanom autosalonu "Auto i servis šou", ZMA je prikazao jedan od prvih plodova rada u tom pravcu – modifikaciju "Oka-Lady". Specijalno za proizvodnju sličnih automobila u fabrici je formirano odeljenje za tjuning. Velikih narudžbina za takve automobile nema jer im cena dostiže 30-35 miliona rubalja. Do današnjeg dana proizvedeno je oko 10 primeraka. Približava se i modifikacija "Dinara" sa stakloplastičnim spoljnim panelima, napravljenim na Pribaltiku.

Proizvođači se trude da cenu automobila drže na nivou 60 – 65 % od cene VAZ-2106. Kao osnovnog konkurenta "Oke" vide "Daewoo Tico", ali ne po ceni. U toj oblasti gotovo da nema ravnih domaćem mikrolitražnom automobilu.

Geografije prodaje "Oke" je dovoljno obimna: osim Rusije, taj automobil je poznat u Argentini, Bugarskoj, Egiptu, Iranu, Urugvaju, Etiopiji.

Za deset godina proizvodnje, na svet je došlo oko 100000 automobila. Za to vreme KamAZ je povećao obim proizvodnje 2 puta, a SeAZ – 4 puta. U budućnosti ZMA i SeAZ polaniraju stalno unapređenje kvaliteta i proširenje game boja. Tome bi trebalo da doprinese i to što će krajem naredne godine u KamAZ-u pojaviti onakva moderna linija za bojenje, kao i u SeAZ-u.

Čudnim spletom okolnosti, 10 godina posle početka proizvodnje, kada je već bilo vreme da se na konvejer postavi novi automobil, "Oka" tek počinje da zadobija popularnost, a fabrike staju na noge i razvijaju proizvodnju do planiranih kapaciteta. A za automobilom i posle deset godina postoji tražnja, koji pored toga polako, ali sigurno raste, što znači da je automobil zauzeo svoje mesto pod suncem, ma kako se na prvi pogled to činilo čudnim.


Fabričica koja se pominje – SeAZ iz gradića Serpuhova pored Moskve (verovatno poznatiji po tome što se tu rodio glumac Oleg Menjšikov) je za proteklih desetak godina prošla kroz Golgotu, mučili se k'o sužnji da prežive sa tom bednom "Okom", VAZ im uskraćivao isporuke tih anemičnih"polutana" od motora "Samare", jedva se sredili da sklope karoseriju, a da dihtuje šoferka i vrata se zatvaraju i na kraju nekako su uspeli u toj nameri, iako je ona (zasluženo) bila i ostala auto za sprdnju. Odnedavno u auto ugrađuju kinesko motorče od litre i 3 cilindra, pokušavaju ponešto da unaprede, a nedavno je objavljena vest da su kod nekih Belgijanaca naručili modifikovanje karoserije (po pročitanim vestima, teško da bih taj posao mogao da nazovem samo ristajlingom).

Imaju čak i sajtić na adresi http://seaz.ru/ na kome možete da pročitate tehničke podatke aktuelnih modifikacija, ali i da vidite neke zanimljive modifikacije "Oke" tipa pik-apa, furgona, nekog čuda sa polušasijom, ali i manje-više običnu "Oku" kakva je na fotki ispod - SeAZ 11116, kompletacija "Luks". Simpatično, jer uvek sam navijao za autsajdere.

Image

A gotov projekat "Oka" 2 džedži u nekom budžaku...
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

User avatar
KamAZ driver
Posts: 1056
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:39 pm
Location: The very heart of southern Banat

Post by KamAZ driver » Mon Aug 13, 2007 3:41 pm

Један од првих цртежа нове, редизајниране "Оке".

Jedan od prvih crteža nove, redizajnirane "Oke".

Image
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

User avatar
Rus
Posts: 331
Joined: Wed Dec 27, 2006 12:52 am
Location: NBGD
Contact:

Post by Rus » Tue Aug 14, 2007 12:34 am

Simpaticna je skroz, samo ovo je daleko od konacnog modela, kao da je meshavina citroena c2 i ovog novog fijata - fice :)

User avatar
KamAZ driver
Posts: 1056
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:39 pm
Location: The very heart of southern Banat

Post by KamAZ driver » Tue Aug 14, 2007 6:25 am

А јок, није далеко од коначног модела. :D

A jok, nije daleko od konačnog modela. :D
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

User avatar
Rus
Posts: 331
Joined: Wed Dec 27, 2006 12:52 am
Location: NBGD
Contact:

Post by Rus » Tue Aug 14, 2007 8:56 am

Jbg lada je nekako uvek one dobre ideje, tj dizajn, bacala u kantu i nesto pakovala stare modele...

User avatar
KamAZ driver
Posts: 1056
Joined: Mon Mar 26, 2007 3:39 pm
Location: The very heart of southern Banat

Post by KamAZ driver » Tue Aug 14, 2007 5:15 pm

Ово сад нема везе са Ладом

Ovo sad nema veze sa Ladom.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

User avatar
vaz_mashina
Posts: 304
Joined: Wed Dec 27, 2006 9:03 am

Post by vaz_mashina » Mon May 26, 2008 8:11 am

KamAZ driver wrote:Image
OKA (model sa slike) u Republici Srpskoj može se kupiti za 6.900,00 KM. Juče sam prolazio kroz mjesto Prnjavor a ovaj automobil je bio izložen ispred jednog prodajnog objekta. Nisam pri ruci imao aparat za slikanje tako da slika za sad nema.
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

User avatar
BKS_tmo
Posts: 589
Joined: Thu Nov 29, 2007 8:32 pm
Location: Novi Sad

Post by BKS_tmo » Mon May 26, 2008 11:13 am

Pa kad vi imate normalnog uvoznika.
[img]http://i220.photobucket.com/albums/dd85/BKStmo/CopyofA002.jpg[/img]

User avatar
Goxxy
Posts: 2094
Joined: Tue Dec 26, 2006 4:01 pm
Location: Pančevo
Contact:

Post by Goxxy » Mon May 26, 2008 12:55 pm

Oh - ne, nemaju. Mislim da je nešto najgore što im se moglo desiti - da uvoze Oku. Iako je to strahovito jeftin auto i priuštiv, u pitanju je takođe i strahovito nebezbedan automobil. Kovčeg na točkovima, popularno nazvan u Rusiji.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

User avatar
Vigi
Posts: 310
Joined: Fri Nov 23, 2007 6:38 pm
Location: Vozdovac
Contact:

Post by Vigi » Mon May 26, 2008 2:24 pm

Goxxy wrote:Oh - ne, nemaju. Mislim da je nešto najgore što im se moglo desiti - da uvoze Oku. Iako je to strahovito jeftin auto i priuštiv, u pitanju je takoðe i strahovito nebezbedan automobil. Kovèeg na toèkovima, popularno nazvan u Rusiji.
gori od yuga ?

User avatar
Goxxy
Posts: 2094
Joined: Tue Dec 26, 2006 4:01 pm
Location: Pančevo
Contact:

Post by Goxxy » Mon May 26, 2008 2:51 pm

Otprilike u istoj klasi po bezbednosti. Prošvrćkaj po YouTube ili na Google-u sa ključnim rečima "Lada Oka crash test" i sve će ti se samo kaz'ti.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

User avatar
Vigi
Posts: 310
Joined: Fri Nov 23, 2007 6:38 pm
Location: Vozdovac
Contact:

Post by Vigi » Mon May 26, 2008 3:17 pm

hmmm da pa nazalost nema yugovog crash testa da uporedim al ovaj je jako los... http://www.youtube.com/watch?v=9UaLXp0iDuU

Mada pazite ne mozete napraviti super mali a bezbedan auto... to je domen naucne fantastike... danas da bi auto bio bezbedan treba imati dve tone od toga tona vazdusnih jastuka i ostale pratece bezbednosne opreme, zastitnog kaveza i sl... da moze da se napravi mali a bezbedan extra automobil to bi sad svi vozili po gradovima... pogotovo bg...

Post Reply