Problem sa protokomerom???

Moderators: BokeYGTi, vaz_mashina

User avatar
bruyoni
Posts: 3520
Joined: Wed Mar 14, 2007 5:54 pm
Automobil: Lada 112 1.5 16v
Location: NS
Contact:

Re: Problem sa protokomerom???

Post by bruyoni » Sat Apr 13, 2013 11:21 am

Otprilike je to to samo nema potrebe za skidanjem kleme jer ECU odradi kalibraciju motorčića pri svakom davanju kontakta, zatvori ga skroz pa ga otvori koliko treba.
Što se tiče metalnog vrha... bem li ga ja imam sa plastičnim i radi OK, Altinjanin ima sa metalnim i on radi OK, pre mislim da to više veze ima sa kvalitetom namotaja u njemu dal lepo ili ne drži ler gas neg osa vrhom jer kod mene nema sad nekih znakova trošenja da bi rekao da mu curi negde.

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Sat Apr 13, 2013 1:00 pm

Ne mogu ja to da skinem. Jedan šraf je lako skinuti ali je drugi potpuno nepristupačan. Smeta mi ta rebrasta plastična cev (valjda je to usisna grana). Moram ipak tek u petak na servis u NS.
Probao sam neku popravku u smislu da sam vratio džek do kraja, vratio sam plastični deo step motora u ležište i pošto je klin ispao onda sam izoliranom žicom prevezao i stegao plastični deo step motora da ne ispada. Rupu klina (metalne osovinice) koji je ispao sam premazao lepkom da ne bi možda tu vukao falš vazduh. Onda sam probao auto ali je sve isto. Sad me baš interesuje da li je step motor i unutra negde oštećen pa ne radi ili ipak postoji još nekakav kvar osim ovog?

User avatar
bruyoni
Posts: 3520
Joined: Wed Mar 14, 2007 5:54 pm
Automobil: Lada 112 1.5 16v
Location: NS
Contact:

Re: Problem sa protokomerom???

Post by bruyoni » Sat Apr 13, 2013 2:35 pm

Reče ti Vladista treba ti samo kratki krstasti šrafciger tj ovo
Image
Vidim da je kod tebe prilično prljavo pa cenim da nije skoro skidano i da možda malo teže ide ali bi trebalo da se odvrne.

User avatar
jeronimo
Posts: 3361
Joined: Thu Mar 08, 2007 11:45 pm
Automobil: vaz21214-20
Location: beograd

Re: Problem sa protokomerom???

Post by jeronimo » Sat Apr 13, 2013 2:54 pm

klemu sam naveo zbog brisnja eventualne greske, ili ako nesto spoji ili ne daj boze okrene kljuc u bravi(jednom sam bio provozan pod haubom pravo u zid iza, jer je klinac od drugara uleteo kao tajfun u auto i dao kontakt. a auto je bio u prvoj ,dok rucna nije bila povucena do kraja) jedva su ga zaustavili...drugo nije svako vican sa alatom pa kad ispadne zicica ili sraf-kljuc na neki od pluseva kao recimo alnaser ode mas u propas... :D

Sto se tice skidanja, ako ne mozes sam nemoj na silu. idi lepo u servis i daj crvenu ili cak mozda pola(za ruke) od toga i miran si. ujedno ce da iscitaju ecu i pregledaju ceo auto od branika do branika jer je na dizalici. A ti kuci ides miran(a znamo da miran san nema cenu) i lepo sledeci put onda znas gde da ides na sevis... ;)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

User avatar
bruyoni
Posts: 3520
Joined: Wed Mar 14, 2007 5:54 pm
Automobil: Lada 112 1.5 16v
Location: NS
Contact:

Re: Problem sa protokomerom???

Post by bruyoni » Sat Apr 13, 2013 4:03 pm

Nema tu šanse bilo šta da se desi tj da nešto od alata padne i napravio bilo kakav kršlus bilo elektro bilo mehanički jer se ispod toga nalazi bukvalno samo izduvna grana.
Što se tiče sile, mora načeti taj šraf i gotovo, isto će i u servisu da urade. Dobro bi bilo da zameni taj šraf nekim sa šestougaonom glavom, sledeće skidanje će biti lakše samo gedoru nabaci.
A to da će da mu pregledaju auto... o tome neću ali radna etika servisera u servisima u Srbiji je ravna nuli, čast izuzecima.
Jedino ako im bude stajao nad glavom će to da se desi da mu lepo pregledaju auto.
Eno Altiju pred put u Sloveniju sve pregledali i sve kao super a čoveku pukne zupčasti nakon 400km.

User avatar
altinjanin
Posts: 3994
Joined: Mon Jun 09, 2008 2:19 pm
Automobil: lada 112 16v
Location: ZEMUN-ALTINA CITY

Re: Problem sa protokomerom???

Post by altinjanin » Sat Apr 13, 2013 7:58 pm

Taj sa metalnim vrhom sam platio 25e.Evo vec treca zima gura,bez greske[pu,pu,pu] :shoot
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Sat Apr 13, 2013 9:08 pm

Imam takav šrafciger ali nije da ne mogu da pokrenem šraf. Problem je što nemam ugao da dođem do jednog šrafa pod 90 stepeni nego nekako koso pod npr. 45 stepeni. Jedino da je tu šraf sa šestougaonom glavom pa da ubacim gedoru sa kolenom. Ovako, sa šrafcigerom je nemoguće. Izgleda kao da mora prvo da se skine usisna grana.
Nego, već se plašim da nije samo step motor u pitanju. U glavi već sabiram moguće iznose i kada se saberem odmah se oduzmem!!! Moraću prvo pitati servisere da li mogu da pratim radove da ne bih prošao kao kod prethodnog.

User avatar
vladista
Posts: 469
Joined: Sun Oct 03, 2010 6:32 pm
Automobil: Lada Niva 1.7
Location: Valjevo

Re: Problem sa protokomerom???

Post by vladista » Sun Apr 14, 2013 11:52 am

Samo te tu step motor zeza i nista vise.....ako imas srafciger kao na slici koju ti je bruyoni pokazao....taj sraf se tako odvrce...nadji kako da mu pridjes sigurno moze pod 90 stepeni....a i da ne moze uzmi sa necim ga malo cukni ka napred da popusti pa ga onda odvrni....

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Sun Apr 14, 2013 11:13 pm

Probaću sutra još jednom pa javljam...

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Mon Apr 15, 2013 6:39 pm

Probao sam i opet ne ide. Definitivno moram u servis.
Ako je samo do step motora kako onda radi normalno kada izvučem džek protokomera jer tada ler padne sa 2000 na 800-900 obrtaja? Da li se sva elektronika isključuje kada ja isčupam džek protokomera pa se tada isključuje i step motor? :?

User avatar
jeronimo
Posts: 3361
Joined: Thu Mar 08, 2007 11:45 pm
Automobil: vaz21214-20
Location: beograd

Re: Problem sa protokomerom???

Post by jeronimo » Tue Apr 16, 2013 8:56 am

ne nego kada iskljucis protokomer ecu racuna da je otkazao i radi po srednjim parametrima za sve senzore...ako ti je tako lakse slobodno teraj tako do sevisa oni ce da vrate i resetuju ecu...
;)
poslusaj me idi u sevis i resi to kako treba, pravilno si postupio sto ne silis kad vidis da ne ide...
i naravno da ce ti dati da budes prisutan, tu ima najvise pola sata posla sa sve kaficom... :D
kad budes video kao izgleda kad ljudi koji znaju rade ,onda neces vise hteti da imas posla sa seoskim majstorima za budzevine i fuseracije... :mrgreen:
kod mene u mestu ima 15(velikih) servisa i jos toliko "divljih"majstora koji rade u svom dvoristu, a ja idem na redovan servis skoro 100 km u jednom pravcu. u u isti servis stize covek sa druge strane drzave(koja jeste mala ali nije bas da moze da se pretci za par minuta) to ipak o necemu govori... ;)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Tue Apr 16, 2013 3:08 pm

jeronimo wrote:ne nego kada iskljucis protokomer ecu racuna da je otkazao i radi po srednjim parametrima za sve senzore...ako ti je tako lakse slobodno teraj tako do sevisa oni ce da vrate i resetuju ecu...
;)
poslusaj me idi u sevis i resi to kako treba, pravilno si postupio sto ne silis kad vidis da ne ide...
i naravno da ce ti dati da budes prisutan, tu ima najvise pola sata posla sa sve kaficom... :D
kad budes video kao izgleda kad ljudi koji znaju rade ,onda neces vise hteti da imas posla sa seoskim majstorima za budzevine i fuseracije... :mrgreen:
kod mene u mestu ima 15(velikih) servisa i jos toliko "divljih"majstora koji rade u svom dvoristu, a ja idem na redovan servis skoro 100 km u jednom pravcu. u u isti servis stize covek sa druge strane drzave(koja jeste mala ali nije bas da moze da se pretci za par minuta) to ipak o necemu govori... ;)
Idem u petak u servis. Potpuno si u pravu. Ja mislio čovek treba samo da pogleda anlaser kontajući nema šta da zezne. Da sam znao da mora da skida kutiju filtera i da čupa protokomer - ne bih mu ni vozio. Može li na PM preporuka tog servisa gde ti voziš? Ja sam dok je bio u garanciji vozio u Zastavu u Somboru jer su radili i Lade. Tamo je sada Fiat tako da moram u NS.

User avatar
jeronimo
Posts: 3361
Joined: Thu Mar 08, 2007 11:45 pm
Automobil: vaz21214-20
Location: beograd

Re: Problem sa protokomerom???

Post by jeronimo » Tue Apr 16, 2013 3:51 pm

nije morao nista da cupa, a ni skida da je imao stubnu dizalicu ili da ga je nije mrzelo da koristi kanal...
veoma je upitan nivo usluge kod onih koji nemaju nista od radionicke opreme(mada ima izuzetaka ali to je retko) ovako je bila varijanta "brze pare" sto se obicno obije o glavu krajnjeg korisnika ... :D
sto se tice servisa malo ti je dalje da ides u centralnu srbiju, kad imas sasvim solidnih u ns a i nemas neki tezak kvar(maltene si sve sam resio ostalo je samo monterski posao)..ako bas hoces posalji poruku pa cemo resiti. mada ako sam te razumeo ti si vec zakazao servis negde? ili grasim... :?
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

User avatar
bruyoni
Posts: 3520
Joined: Wed Mar 14, 2007 5:54 pm
Automobil: Lada 112 1.5 16v
Location: NS
Contact:

Re: Problem sa protokomerom???

Post by bruyoni » Tue Apr 16, 2013 4:37 pm

Čak ni dizalicu nije morao da ima, anlaser je na izvolite čim se skine kućište filtera vazduha.
Ja mislim da je taj nazovi majstor upravo to i uradio ali pri vraćanju nije uštekao protokomer što je dovelo do visokog broja obrtaja na leru. Ne svestan činjenice da protokomer nije uključen, je je utikač verovatno ostao negde ispod kućišta filtera, verovatno je probao da "popravi" visok ler čačkanjem oko leptira kad je verovatno probao ili da izvadi step motor ili ga je nekako zalomio dok je čačkao.

U kakvom je stanju step motor mora da se skine, nema druge i da se stavi ispravan pa ako se ler ni onda ne spusti može se pristupiti traženju kvara, ovako tražiti kvar sa očigledno pokvarenim delom je zaludan posao. Ako svraćaš do NS sutra ili od ponedeljka javi pa probamo da odvrnemo i zamenimo verovatno imam više alata od tebe pa mogu da probam da odvrnem te šrafove. U NS se javi u DDM, jes da stalno zakazuju ali mislim da zamenu step motora mogu da odrade za 15 minuta pa će ti odraditi kad već dođeš kolima ispred.

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Tue Apr 16, 2013 8:42 pm

Hvala, puno, bruyoni na ponudi. Ne mogu doći pre petka u NS jer radim. Tamo ću ja i ići ali je problem što rade do 16h, a ja do 14 pa ću u petak uzeti slobodan dan ako budem mogao, ako ne odoh ranom zorom u subotu jer tada rade do 12h. Pitao sam ovde u prodavnici za step motor i košta 2700 din. Kakva su iskustva sa tim servisom?

Post Reply