Problem sa protokomerom???

Moderators: BokeYGTi, vaz_mashina

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Thu Apr 11, 2013 6:06 pm

Imam problem sa Kalinom pa bi mi trebao savet. Auto nije mogao da zavergla na okrenut kljuc te ja odvezem auto električaru jer sam posumnjao na Anlaser. Tako je i bilo, kaže on da je neka žica sa žabicom spolja na kontaktima bila labava (skoro je spala). Rešio majstor to, ALI kada sam otišao po auto, a on ler gas drži na 2000 obrtaja.
Kaže da nije ništa dirao osim toga što da bi došao do anlasera skidao je kutiju filtera za vazduh. Kada je skidao kutiju raskačio je i konektor MAF senzora (protokomera) i sve kasnije vratio. Kada je upalio ler gas od 1500 kada je hladan do 2000 kada je vruć. Kaže da je pogledao sajlu gasa ali nije ona problem. Još je rekao da je u toku rada čupao ovaj senzor da bi video da nije do njega ali bi mu se auto ugasio. Uzeo sam auto kontajući da je neka sitnica u pitanju.
Ler je velik i u vožnji pa tako može bez gasa da ide i u 4. brzini. Potrošnja normalna. Ne svetli ništa kada auto radi. Sve sam skidao što je i on, vratio ponovo na svoje mesto ali isto. Probao sam da skinem + klemu na jedno veče, opet isto.
Isključim ovaj senzor, upalim auto i on radi na oko normalnih 800 obrtaja ali nekako nestabilno. Tada mi tek izbaci lampicu check engine. Vratim senzor - opet visok ler, ali i dalje pali lampicu. Opet sam skidao klemu, ugasio je lampicu ali je problem ostao.
Da li ovo sigurno znači da je protokomer pokvaren? Ako jeste kako ga je mogao ovaj majstor pokvariti? Čitao sam o čišćenju ali ovde se nema šta čistiti jer je kao nov (prešao je samo 46000). :sad:

User avatar
altinjanin
Posts: 3994
Joined: Mon Jun 09, 2008 2:19 pm
Automobil: lada 112 16v
Location: ZEMUN-ALTINA CITY

Re: Problem sa protokomerom???

Post by altinjanin » Thu Apr 11, 2013 8:09 pm

Koliko znam kada upalis auto ako nije dzek vracen tj.ukljucen na protokomer onda su ti simptomi,ili ako zaglavi sajla gasa,e sad...protokomer nije jeftin uopste,da kupuijes ako nije do njega,najbolje bi bilo da odes neegde na dijagnostiku,pa da vide.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Thu Apr 11, 2013 9:02 pm

Da li oni mogu tačno da utvrde na dijagnostici kvar protokomera i ako auto ne pali lampicu "check engine" (sem kada je isključen džek)?

User avatar
altinjanin
Posts: 3994
Joined: Mon Jun 09, 2008 2:19 pm
Automobil: lada 112 16v
Location: ZEMUN-ALTINA CITY

Re: Problem sa protokomerom???

Post by altinjanin » Thu Apr 11, 2013 9:13 pm

Hm...znaci ne pali check engine uopste jedino pali kad iskljucis dzek?Mislim da bi morao neku gresku da prijavi,ne znam sad ni ja,ali jedino ako imas nekoga u blizini da ti pozajmi protokomer cisto da probas.za seriju 11x je oko 11 000 dinara,mozda cak i skuplje.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Thu Apr 11, 2013 9:25 pm

Jeste, ne pali lampicu dok se džek ne izvadi. Zvao sam danas prodavnicu u NS kažu da je 12000 din za 110-ku. Za Kalinu će mi ujutro javiti. Da li je onda isti protokomer kao i na 110, 111, 112? Vizuelno mi motor deluje isto. Iskreno, ne smem ni tražiti da probam da i ja nekome ne bih pokvario skidanjem kao što je izgleda meni majstor pokvario.

User avatar
altinjanin
Posts: 3994
Joined: Mon Jun 09, 2008 2:19 pm
Automobil: lada 112 16v
Location: ZEMUN-ALTINA CITY

Re: Problem sa protokomerom???

Post by altinjanin » Thu Apr 11, 2013 9:57 pm

Pazi,moguce da je isti,procackaj malo po forumu,negde ima slika,broj-oznaka.Ali buni me jedno,da li ti trza,secka kada vozis?sad je tu problem,ako je elektricar zaj...protokomer,ne mozes dokazati,ali opet ne znam sta je mogao da uradi da ga sj...proveri step motor,da ne zeza on.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Thu Apr 11, 2013 10:14 pm

Sutra ću skinuti svoj da pogledam broj pa ću tražiti da li odgovara. Nikakve simptome nemam osim većeg ler gasa. Ne trza, možda malo u vožnji kada se naglo stisne gas oseti se kao da secne ali slabo i jako kratko. Slažem se za majstora - ne znam šta je mogao uraditi da ga pokvari. Step motor sam isključio kao mogućnost jer kada se džek protokomera isključi ler gas je normalan. Ne znam da li sam kod step motora u pravu?

User avatar
altinjanin
Posts: 3994
Joined: Mon Jun 09, 2008 2:19 pm
Automobil: lada 112 16v
Location: ZEMUN-ALTINA CITY

Re: Problem sa protokomerom???

Post by altinjanin » Thu Apr 11, 2013 10:39 pm

Kada iskljucis dzek protokomera ler gas je ok?Ako sam tako shvatio,kako majku mu?Meni jednom kada su menjali filter vazduha i kaad su hladnjak menjali,pa su skidali kuciste ono,zaboravili da vrate,ja upalio auto,ler gas je bio skoro na 3000 obrtaja,i cim su ukljucili dzek spao na 1100.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Thu Apr 11, 2013 11:00 pm

Tako je. Kada skinem džek sa protokomera ler gas bude normalan.

User avatar
altinjanin
Posts: 3994
Joined: Mon Jun 09, 2008 2:19 pm
Automobil: lada 112 16v
Location: ZEMUN-ALTINA CITY

Re: Problem sa protokomerom???

Post by altinjanin » Thu Apr 11, 2013 11:03 pm

Onda ti i ne treba protokomer :mrgreen:
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Thu Apr 11, 2013 11:28 pm

Pa da ne radi kao da hoće da se ugasi kada izvadim džek sa protokomera ne bih ga ni kupovao.

User avatar
jeronimo
Posts: 3361
Joined: Thu Mar 08, 2007 11:45 pm
Automobil: vaz21214-20
Location: beograd

Re: Problem sa protokomerom???

Post by jeronimo » Fri Apr 12, 2013 11:36 am

jesi li siguran da majstor nije recimo zamenio tvoj protokomer za neki drugi? lade koriste bosch protokomere koji pasu na vecinu malolitraznih automobila u eropi a cena protokomera za alfu i ladu je odnos 1:5 minimum a nekad i duplo... :mrgreen:
auto moze da ocita gresku a da ne upali "check engine", bez dijagnostike(ali da je cita neko ko zna sta radi) tesko ces ustanoviti sta nije sad u redu. mogucnosti su velike: od ostecenja provodnika,pinova(siljenje prilikom skidanja -vracanja) na samom konektoru ili protokomeru ,padova pluseva na masu i pregorevanja delova ecu-a do banalnih stvarikao sto su recimo odspojen kotakt tps senzora greskom ili zaboravljena krpa ili neki predmet u usisu...
trebao bi ti hitno dobar dijagnosticar sa iskustvom...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

User avatar
Samar-Guja
Posts: 1682
Joined: Fri Aug 03, 2007 12:18 am
Automobil: Lada Samara 1.3S
Location: Požega

Re: Problem sa protokomerom???

Post by Samar-Guja » Fri Apr 12, 2013 1:01 pm

Posotji li na kalini lambda sonda ? Ako ima onda ona daje signal za protokomer i auto radi na leru na velikim obr. cim odkacis protokomer kao sto si rekao auto se smiri ?
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Fri Apr 12, 2013 3:54 pm

jeronimo wrote:jesi li siguran da majstor nije recimo zamenio tvoj protokomer za neki drugi? lade koriste bosch protokomere koji pasu na vecinu malolitraznih automobila u eropi a cena protokomera za alfu i ladu je odnos 1:5 minimum a nekad i duplo... :mrgreen:
auto moze da ocita gresku a da ne upali "check engine", bez dijagnostike(ali da je cita neko ko zna sta radi) tesko ces ustanoviti sta nije sad u redu. mogucnosti su velike: od ostecenja provodnika,pinova(siljenje prilikom skidanja -vracanja) na samom konektoru ili protokomeru ,padova pluseva na masu i pregorevanja delova ecu-a do banalnih stvarikao sto su recimo odspojen kotakt tps senzora greskom ili zaboravljena krpa ili neki predmet u usisu...
trebao bi ti hitno dobar dijagnosticar sa iskustvom...
Siguran sam da nije zamenio senzor jer se jasno vidi da uopšte nije vadjen iz one cevi. Voziću sledećeg petka kada imam slobodan dan na dijagnostiku u ovlašćeni servis u NS (ne znam da li ovde smem da spominjem ime). Problem mi je što rade do 16h, a ja radim do 14. Rekli su mi da dodjem ujutro. Ovde u Odžacima postoje serviseri koji imaju dijagnostike ali ne znam da li imaju za ladu, rade razne marke. Ovi u ovlašćenom imaju više iskustva sa Ladama, pa će mi valjda lakše otkriti problem.

User avatar
mikonos
Posts: 81
Joined: Thu Apr 11, 2013 4:53 pm
Automobil: 118 Kalina 1.6
Location: Sombor

Re: Problem sa protokomerom???

Post by mikonos » Fri Apr 12, 2013 5:15 pm

Samar-Guja wrote:Posotji li na kalini lambda sonda ? Ako ima onda ona daje signal za protokomer i auto radi na leru na velikim obr. cim odkacis protokomer kao sto si rekao auto se smiri ?
Verovatno da ima lambda sondu. Nisam te razumeo da li misliš da je možda lambda neispravna?

Našao sam na forumu post člana djollonny koji u temi "NE PRIMA IZNAD 3000 obr/min" kaže da je on promenio protokomer na Ladi 110 1.5 jer mu je auto konstantno držao ler na 2000 obrtaja. Meni kada je hladan drži oko 1500, a kada se ugreje skoči na 2000.

Post Reply